Degree Programs

Bachelor's Degree Programs

Horticulture (B.Sc.)

With a forward-looking range of subjects related to practice and interesting research projects, Geisenheim University offers an optimal start in horticulture whether your interest is rural or urban-based. Natural sciences, economics and technical foundations are all part of the curriculum. In addition, a variety of main topics in all cultivation areas is offered, from the efficiency of resources to organic cultivation and urban horticulture as well as breeding, marketing and sales of plants; rosy career prospects indeed!

Eine junge Frau steht in einem Gewächshaus, im Hintergrund sind mobile begrünte Wände, im Vordergrund rot blühende Pflanzen. © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Ein Student und seine Dozentin sitzen vor einer technischen Installation und führen Messungen durch © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Eine Frau im Laborkittel steht vor einer Apparatur auf der Erdbeeren auf einer schwarzen Platte liegen © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Zwei junge Männer stehen neben Rosen, die unter einer hellen Lampe stehen und führen Messungen durch © Hessen schafft Wissen – Steffen Böttcher
Food Chain Management (B.Sc.)

From the production to the shopping basket: the students develop a comprehensive understanding of food and supply chains. The theoretical and practical foundation of the production of fresh goods are just as much on the timetable as logistics and storage technology, corporate management and sales management. In close vicinity to the hub of the global flow of goods, at Frankfurt Airport, and nestled in an excellent corporate network, they study at the pulse of the entire industry.

Studierende stehen auf der Laderampe eines LKW. © Hochschule Geisenheim
Eine Dozentin erklärt Studierenden ein Gerät zur Bestimmung der Qualität von Tomaten. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Ein Dozent steht vor einer Gruppe Studierender und erläutert etwas an einer Tafel. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Studierende und eine Dozentin stehen im Gewächshaus und ernten Tomaten. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Food Safety (B.Sc.)

Together with Fresenius University (Idstein), Geisenheim University educates the experts-to-be in food safety. The students analyze, assess and ensure the quality of food in an inter-disciplinary environment – they combine the competencies of food technologists and chemists. Apart from legal issues and technology, chemistry, biology and analysis are in focus, since guaranteeing food safety means the application of the natural sciences. Case studies, projects and excursions cater for optimal networking.

Eine Studentin im Laborkittel hält eine Petri-Schale mit Schimmelsporen hoch. Ein Student schaut ihr über die Schulter. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Auf einem Ei sind Nährwert-Angaben gelistet. Im Hintergrund sind eine Lupe und die Vergrößerung der Nährwerttabelle zu sehen. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Eine Person macht einen Abstrich am Auslauf eines Stahltanks. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com
Eine Dozentin steht mit einer Gruppe von Studierenden im Labor. Alle tragen Laborkittel. © Hochschule Geisenheim / pps-studios.com

Master's Degree Programs

Horticultural Science (M.Sc.)

Climate impact research, plant stress, phytomedicine, molecular biology and horticultural economics: the Master’s degree in Horticultural Science focuses on current issues. As well as specific research projects, the students’ agenda includes the theoretical principles of their subject, scientific work methods and the development of key qualifications. Students are welcome to complete their generally research-orientated master’s thesis – as well as their second semester – abroad.

Zwei junge Menschen in Laborkittel und Handschuhen untersuchen Pflanzen in Gläsern.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Erdbeeren liegen auf einer runden, schwarzen Platte in einem Labor.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Eine junge Frau im Laborkittel sitzt vor einem Mikroskop, das an einen Bildschirm angeschlossen ist. Neben ihr steht eine rot blühende Pflanze.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher
Eine junge Frau im Laborkittel untersucht eine offenbar mit Schädlingen befallene Tomatenpflanze.  © Hessen schafft Wissen / Steffen Boettcher